De elektronische handtekening kan gebruikt worden om een PDF- of Worddocument digitaal te ondertekenen. Die documenten krijgen zo dezelfde juridische waarde als een handtekening op papier (e-IDAS compliant, dus juridisch erkend op EU-niveau).


Hoe kan ik het elektronische handtekeningscertficaat (QES) aanvragen?

Hier moeten we opnieuw een onderscheid maken tussen de kaarten uitgegeven vanaf 2017 (kaart V1) en de nieuwe kaarten uitgegeven vanaf september 2020 (kaart V2)

 

  • Voor de kaart uitgegeven vanaf juni 2017 – kaart V1 bij de aanvraag van uw advocatenkaart moest u dit vakje aanvinken:

elektronische handtekeningscertificaat

U betaalt € 15 (excl. btw) extra voor dit certificaat als u het aanvraagt samen met uw advocatenkaart. Als u uw kaart al hebt aangevraagd, maar later toch nog de elektronische handtekening wil activeren, kan dat. Neem daarvoor contact op met uw balie. U ontvangt dan een nieuwe brief met pin- en pukcode waarmee u het certificaat kan activeren aan de balie. De activatie achteraf kost € 20 (excl. btw).

 

  • Voor de kaart uitgegeven vanaf september 2020– kaart V2

Het certificaat elektronische handtekening is automatisch gelinkt aan uw advocatenkaart (kaart V2). 

 

Hoe kan ik het elektronische handtekeningscertificaat (QES) gebruiken?

Om de elektronische handtekening te kunnen plaatsen op documenten, dient eerst de middleware -die hoort bij de advocatenkaart- geïnstalleerd te worden.

Een handleiding voor het downloaden, installeren en gebruiken van de elektronische handtekening, kan u vinden onder de tab “Handboek(en)”.